Thứ Bảy, 20 tháng 10, 2012

STOP DLD Stockholm - Datalagringsdirektivet (DLD) 17/3

Riksdagen vill klubba igenom Datalagringsdirektivet (DLD) den 21 Mars så de kan börja gälla redan den 1:a Maj och då vi inte tror på ett mer övervakat samhälle med lagar som inte främjar samhällsutvecklingen så möts vi vid Sergelstorg den 17:e Mars kl 13:00.

TALARLISTA:

Anna Troberg, Piratpartiet

Maria Ferm, Miljöpartiet
Jens Holm, Vänsterpartiet
Occupy Stockholm
Linda Nordlund, LUF
Gustav Nipe, Ung Pirat
Hanna Wagenius, CUF
Anonymous

Tanken är att denna aktion skall ske nationellt. Fler behöver informeras om vad datalagringsdirektivet kommer att innebära.

Efter ett års vila är Datalagringsdirektivet (DLD) återigen uppe för behandling i Riksdagen och nu vill man driva igenom det snabbare än någonsin. Tanken är att lagförslaget som bygger på DLD skall börja gälla redan den 1:a Maj. I en demokrati skall medborgaren ha rätt att syna makten, inte tvärt om. Just detta faktum gör att DLD inte bara är obehagligt utan rentav farligt för samhällsutvecklingen.

Vad innebär Datalagringsdirektivet (DLD)?

Idag sparas information om vad du gör på nätet samt var din mobiltelefon är av tekniska skäl samt faktureringsskäl så kort tid som möjligt enligt lagen om elektronisk kommunikation, men om DLD införs så utökas detta till mellan 6 månader och ett par år. Detta innebär att information såsom uppgifter om vem du mailar till, var din mobil befinner sig eller hur länge du pratar med mormor i telefon kommer sparas i brottsbekämpande syfte. I Tyskland där direktivet är infört beräknar man att uppgifter som samlats in med stöd av DLD hjälpt till att lösa mindre än 0.002 % av alla brott. Malte Spitz, en politiker från Miljöpartiet i Tyskland begärde ut sin trafikdata (position, samtalstrafik och internet trafik etc.). Vill du att andra ska kunna övervaka dig såhär?

http://www.zeit.de/datenschutz/malte-spitz-data-retention
http://www.zeit.de/digital/datenschutz/2011-03/data-protection-malte-spitz

Citat ur lagen om elektronisk kommunikation (2003:389) enligt kapitel 6 om integritetsskydd:

Behandling av trafikuppgifter
5 § Trafikuppgifter som avser användare som är fysiska personer eller avser abonnenter och som lagras eller behandlas på annat sätt av den som bedriver verksamhet som är anmälningspliktig enligt 2 kap. 1 §, skall utplånas eller avidentifieras när de inte längre behövs för att överföra ett elektroniskt meddelande, om de inte får sparas för sådan behandling som anges i 6 eller 13 §.

6 § Trafikuppgifter som krävs för abonnentfakturering och betalning av avgifter för samtrafik får behandlas till dess att fordran är betald eller preskription inträtt och det inte längre lagligen går att göra invändningar mot faktureringen eller avgiften.

http://www.pts.se/sv/Regler/Lagar/Lag-om-elektronisk-kommunikation/

Demonstrationer på andra platser i Sverige:

http://www.facebook.com/events/320719581311027/?ref=ts

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét